Ferguson TE-20 – i Norge populært kalt Gråtass, revolusjonerte landbruket da den ble lansert i 1946. Produksjonen varte i ti år og på den tiden rakk den å bli et markant innslag på landsbygda, ikke bare i Norge, men i verden for øvrig.

i oktober 2014 er boka om Gråtass for salg i en bokhandel nær deg.

Pasted Graphic

Årsaken til Fergusontraktorens enorme suksess, skyldtes først og fremst at traktoren var utstyrt med det såkalte Fergusonsystemet. Gråtassen var tilrettelagt for hydraulisk teknologi. Harry Ferguson, oppfinneren fra Nord-Irland hadde brukt over tretti år på å utvikle oppfinnelsen.

Gråtassen er fortsatt en traktor å regne med. Flere er i daglig bruk på norske gårdsbruk på tross av at siste traktor ble produsert for snart seksti år siden. Den er flaggskipet blant veterantraktorene. Rundt omkring restaureres fortsatt slike traktorer av dedikderte mennesker.


IMG_1345

Ferusonsystemet revolusjonerte også landbruksindustrien etter andre verdenskrig.Kombinasjonen av hydraulikk og maskinkraft gjorde at en mengde tidkrevende og tunge tak i landbruket nå kunne utføres av én mann på traktor alene. Gråtassen ble traktoren alle andre landbrukstraktorer ble målt opp mot. I tillegg var utvikling av redskaper og nye redksapstyper en prioritert oppgave på Fergusonfabrikken. Det ble produsert ploger, slåmaskiner, tømmervinsjer, beitepussere og frontlastere bare for å nevne noe.Med nye redskaper økte også bøndenes bevissthet om nytteverdien av å ha en gråtass på bruket.

IMG_0870


Boka Gråtass - traktoren som bygde landet forteller om hvorfor og hvordan Harry Ferguson utviklet Fergusonsystemet. Den forteller om utviklingen fra Fergson eksperimenterte med T-ford som traktor, om samarbeidet med David Brown, med Henry Ford og med John Black. Boka presenterer de ulike traktormodellene, deres hemmeligheter og ikke minst er det en bok om mennesker som ivaretar disse maskinene.


Du kan bestille boka her.

IMG_0954